Elma Çeşitlerimiz Üretimde kalite bol çeşit

BRAEBURN ELMA
Sulu, gevrek, mayhoşumsu tatlı, krem meyve etli, sert ve iri bir elma türüdür. Geççi çeşittir. Sarımsı yeşil zemin üzerine yoğun çizgili kırmızı renklidir. Çok yüksek verim özelliği vardır. Ekim ayının 3. ve 4. haftalarında hasat edilen bu tür, soğuk depolarda Haziran ayına kadar, kontrollü Atmosfer depolarda ise 12 ay süre ile muhafaza edilebilir. Toprak yapısına göre, M9, M26 ve M106 anaçlarında düzenli seyreltme ile her yıl bol ve kaliteli meyve verir. Raf ömrü uzundur. Cezbedici bir aromaya sahip bu elma, Avrupa pazarlarının en gözde elmasıdır.

JONAGOLD ELMA
Jonogred, Jonobrest gibi çeşitleri bu türün içinde yer alır. Sulu, tatlımsı mayhoş krem meyve etli, gevrek ve iri büyüklükte bir elma türüdür. Orta mevsim çeşididir. Sarımsı beyaz zemin üzerine açık kırmızı renklidir. Verimli bir çeşittir. Eylül ayının 4. ve Ekim ayının 1. haftaları arasında dalından satışa sunulmaktadır. Soğuk depolarda Ocak ayına kadar, kontrollü Atmosfer depolarda ise Ağustos ayına kadar muhafaza edilebilir. Toprak yapısına göre M9, M26, ve MM106 anaçlarında ve bol güneş alan bölgelerde çok ca

GALA ELMA
Mondial, Galaxy, Royal gibi çeşitler bu türün yakın grubudur. Sert, sulu, tatlı, krem meyve etli, gevrek, orta-iri büyüklükte bir elma türüdür. Orta mevsim çeşididir. Sarı zemin üzerine canlı kırmızımsı portakal ve çizgili kırmızımsı portakal renklidir. Çok yüksek verimli, Türk damak tadına uygun, raf ömrü uzun, albenisi yüksek bir elmadır. Ağustos ayının 4. ve Eylül ayının 1. haftaları arasında dalından satışa sunulmaya başlar. Soğuk depolarda Ocak ayına kadar, Kontrollü atmosfer depolarda ise Ağustos ayına kadar muhafaza edilebilmektedir. Toprak yapısına göre, M9, M26 ve MM106 anaçlarından yüksek kaliteli meyveler elde edilebilir. Seyreltme ve aşamalı hasat gerektirir. Dış pazarda kabül görmüş bu çeşit iç pazarda da aranılan çeşit olmaya başlamıştır.

AMASYA ELMA
Türkiye'nin neresinde olursanız olun, eğer mevsimiyse, mutlaka Misket elması "Amasya Elması" olarak karşınıza çıkar. Kışın yenilen önemli bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte, sap tarafı biraz genişçedir. Sapı uzunca ve kahverengidir. Kabuğu yapışkan, ince, yeşil üzerine açık kırmızıdır. Etli kısmı tatlı, sulu, güzel kokulu ve gevrektir. Çekirdekleri parlak kahverengi ve dolgundur. Ortalama ağırlığı 90 gramdır.Amasya adıyla bütünleşen Misket, özelliğini yine Amasya'nın coğrafi yapısında alır. Söylendiğine göre Amasya vadisi, misketin yetişmek için tam aradığı ortammış. Amasya Misket'inin en büyük özelliği bir yıl meyve verirse diğer yıl vermemesidir. Bir yüzü kırmızı, diğer yüzü ise sarı ila yeşilimsi bir renk taşır. İnce kabuklu, hoş kokuludur. Sert ve dayanıklıdır. Uzun süre saklanmaya elverişlidir.

ARAP KIZI ELMA
Mayhoş bir tadı vardır. Koyu kırmızı renktedir. Sulu sert ve lezzetli bir elmadır. Çoğun zaman Şeker oranının düşük olması nedeniyle tercih edilir. Ağacı yayvan bir şekilde gelişmekte olup meyve verimi iyidir. Genellikle yüksek rakımlı elma bahçelerinde sıkça yetiştirilen bir elme çeşididir.

GOLDEN ELMA
Golden Clon B, Reinders, Spur Golden ve Gold Chief bu türün yakın gruplarıdır. Orta mevsim çeşididir. Sulu, tatlı, açık sarı meyve etli, iri büyüklükte bir elma türüdür. Sarı ve açık yeşil kabuk renklidir. Çok verimlidir. Eylül ayının 2. ve Ekim ayının 1. haftaları arasında dalından satışa sunulabilen bu çeşit, soğuk depolarda Mayıs ayına kadar, kontrollü Atmosfer depolarda ise 10 ay süre ile muhafaza edilebilir. Toprak yapısına göre, M9 ve M26 anaçlarında normal goldenler, MM106 ve MM111 anaçlarında spur goldenler üretilebilir. Meyve kalitesi ve verimliliği çok yüksektir. Eski bir çeşit olmasına rağmen iç ve dış pazarda satışı devam etmektedir. Dünyadaki üretimi oldukça fazladır.

GRANNYSMİTH ELMA
Sert, sulu, mayhoş, yeşilimsi beyaz meyve etli, gevrek bir elma türüdür. Geççi çeşittir. Yeşil kalın kabuklu, üzeri belirgin lensitillidir. Verimi yüksek, orta iri, iri büyüklükte bir meyvedir. Ekim ayının 4. ve Kasım ayının 1. haftaları arasında hasat edilir. Soğuk depolarda Mart ayına kadar, kontrollü atmosfer soğuk depolarda ise 12 ay boyunca muhafaza edilebilir. Toprak yapısına göre M9, M26 ve M106 anaçlarında verimlidir. Nemli ve güneşi bol bölgelerde daha kaliteli meyve oluşturur. İç pazarda tanınmış bir elma çeşididir. Son yıllarda yaygınlaşan üretimi ithalat talebini azaltmıştır.

FUJİ ELMA
Tatlı, gevrek, sulu, krem meyve etli ve iri büyüklükte bir elma türüdür. Geççi çeşittir. Sarımsı zemin üzerine kırmızımsı turuncu renklidir. Depo dayanımı, ürün kalitesi yüksek, aroması mükemmeldir. Ekim ayının 3. ve 4. haftalarında hasat edilen bu elma çeşidi, soğuk depolarda Temmuz ayına kadar, kotrollü amosfer depolarda ise 12 ay süre ile muhafaza edilebilir. Toprak yapısına göre M9 ve M26 anaçlarında iyi seyreltme ile, kaliteli meyveler oluşturur. Dış pazarlarda hızlı satılan bu elma, tatlı elma gurupları arasında Türk damak tadına en cok uyabilecek raf ömrü uzun bir elmadır.

STARKİNG ELMA
Orjini :ABD orjinli olup, Delicious’un bir tomurcuk mutasyonu olarak 1915’te bulunmuştur. Sinonimi : Double Red Delicious, Extra Red Delicious, Starking. Ağaç Özellikleri : Ağacı kuvvetli , yarı dik-dik gelişir. Her yıl düzenli ve bol ürün verir. Meyve Özellikleri : Meyvesi iri, koyu kırmızı renkte, çiçek tarafında beş çıkıntısı olup, uzunca şekilli, çok iri, kalitelidir. Eylül’ ün ikinci haftasında toplanır. Meyveler soğuk depoda Nisan ayına kadar saklanabilir. Marmara, Karadeniz, Ege, Güney-Doğu Anadolu ve Göller Bölgesi İçin tavsiye edilir.

RED CHİEF ELMA
Tatlı, sulu, kremsi beyaz meyve etli, ortairi ve iri büyüklükte bir elma türüdür. Orta mevsim çeşididir. Parlak, albenili, kırmızı renklidir. Red Delicious gruplarının en yaygın olanıdır. Yüksek verimli bir çeşittir. Ekim ayını 1. ve 2. haftaları arasında dalından satışa sunulabilmektedir. Soğuk depolarda Nisan ayına kadar, kontrollü Atmosfer depolarda ise 10 ay süre ile muhafaza edilebilmektedir. Toprak yapısına göre M26, M106 ve MM111 anaçlarında çok iyi performans gösterirler. Seyreltme ve dal bağlaması yapıldığında, her yıl çok iyi verim alınabilir. Türkiye ve Ortadoğu pazarında çok tüketilen ve tüketilebilecek bu çeşit, ticari değeri yüksek bir elmadır. Şu anda satışta, Türkiye'de ön sıralarda yer alan bir elmadır.

PINKLAKE ELMA
Sert, gevrek krem meyve etli, orta büyüklükte, tatlı mayhoş tada sahip bir elma türüdür. Geççi çeşittir. Boyu eninden uzun ve sarı üzerine albenili pembe-kırmızı renge sahiptir. Verimli bir çeşittir. Kasım ayının 1. ve 2. haftasında hasat edilen çeşidin çiçeklenme ile hasat arası süresi 200-210 gün olmalıdır. M9-M26 anaçlarında performansı çok iyidir. Oda koşullarındaki raf ömrü uzundur. Avrupada hızlı yayılan bir elma ceşididir.
Medikal Tarım Ürünleri
Tarımın, özellikle meyve yetiştiriciliğinin bölgede daha bilimsel metotlarla yapılması yönünde gerekli araştırma, iş birliği ve eğitim çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlayan MEDİKAL TARIM, modern bahçeleri ve verimli üretimi ile diğer üreticilere örnek teşkil etmektedir
Elma bahçelerinde; İYİ TARIM uygulamasıyla üretim yapılmaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalar bölgedeki elma üreticileri için de örnek teşkil etmekte, bölge üretimi her yıl daha verimli hale gelmektedir. Soğuk alma önlemi uygulamalarının yanı sıra, spring sistemini Türkiye'de ilk kez uygulamayı başaran MEDİKAL TARIM, dolu ve güneş yanığı önlemi olarak da bahçelerin üzerine file örtü uygulaması yapmaktadır.